Het jaar 2020 werd getekend door COVID-19 en de maatregelen die werden genomen in de strijd tegen de pandemie.

In 2020 betaalden alle patiënten samen 1,16 miljard euro bovenop de uitgaven van de ziekteverzekering, waarvan de helft ereloonsupplementen. Dit bedrag is gedaald in vergelijking met 2019 (1,38 miljard euro). In de strijd tegen de COVID-19-pandemie moesten in 2020 de ziekenhuizen op verschillende momenten hun niet-COVID-zorg terugschroeven. Bovendien was er een verbod op ereloonsupplementen, kamersupplementen en niet-vergoedbare prestaties voor het verblijf van COVID-patiënten. Het gemiddelde bedrag dat aan de patiënt werd gefactureerd, is licht gestegen in vergelijking met 2019.

Het bedrag dat de patiënt moet betalen, varieert van verblijf tot verblijf. Als de patiënt kiest voor een eenpersoonskamer, kan de rekening hoog oplopen door kamersupplementen en de ereloonsupplementen die aangerekend kunnen worden, binnen de limieten bepaalt door het ziekenhuisreglement. De factuur van de patiënt is afhankelijk van het type ingreep, maar ook van het ziekenhuis.

Deze elementen kunnen de rekening voor de patiënt sterk doen oplopen : bij ca. 60.000 klassieke opnames en 2.000 dagopnames bedraagt het totale aan de patiënt gefactureerde bedrag meer dan 3.000 euro.

In de IMA Atlas kan je voor enkele veel voorkomende ingrepen het gemiddelde totale bedrag dat je als patiënt moet betalen vergelijken tussen ziekenhuizen.

Contact Intermutualistisch Agentschap :
Luk Bruyneel - Luk.Bruyneel@mloz.be