Behandeling voor obstructieve luchtwegaandoeningen in België

5 novembre 2024

In 2022 gebruikten ongeveer 670.000 Belgen, ca. 6% van de bevolking, langdurig medicatie voor obstructieve luchtwegaandoeningen, zoals astma of chronische obstructieve longziekte (COPD). Dat is een sterke stijging t.o.v. 2008, toen dit 4% bedroeg, al betekent dat niet noodzakelijk dat deze aandoeningen ook effectief vaker voorkomen.

Impact van de coronacrisis : uitstel van oftalmologische zorg

24 septembre 2024

Bij het begin van de COVID-19-pandemie moesten de ziekenhuizen niet-essentiële zorg uitstellen. In een nieuwe studie belichten we de impact van de COVID-19-pandemie op de oftalmologische zorg. Meer specifiek werd er gekeken naar ingrepen voor de behandeling van primaire en secundaire cataract, intravitreale injecties en vitrectomieën. Hierbij werd nagegaan in welke mate deze zorgen nadien werden ingehaald, en of dit bij verschillende deelpopulaties op eenzelfde manier gebeurde.

Gebruik van stimulantia in België

8 juillet 2024

In 2022 gebruikt 2,1% van de kinderen tussen 6 en 17 jaar oud stimulantia. Dit zijn geneesmiddelen die o.a. gebruikt worden voor ADHD. Dit percentage is vergelijkbaar met de cijfers van 10 jaar eerder, al waren de cijfers tussen 2011 en 2014 gedaald en zijn ze sindsdien terug aan het stijgen. Het gebruik ligt gevoelig hoger in Vlaanderen en jongens nemen drie keer vaker stimulantia dan meisjes.

Accessibilité financière

Concentratie van gezondheidszorguitgaven in de populatie

26 juin 2024

Dankzij de exhaustieve dataset waarover het Intermutualistisch Agentschap (IMA) beschikt, is het in staat de concentratie van gezondheidszorguitgaven binnen de Belgische bevolking te berekenen.

Langdurige arbeidsongeschiktheid en invaliditeit omwille van psychosociale aandoeningen

30 avril 2024

Een studie uitgevoerd door het IMA en het RIZIV belicht de risicofactoren voor langdurige arbeidsongeschiktheid en invaliditeit als gevolg van een psychosociale aandoening. Deze studie biedt betere inzichten in personen die vanwege psychosociale aandoeningen niet kunnen werken. Hierin werd nagegaan welke personen een groter risico lopen om niet hersteld te zijn en na een jaar nog niet in staat om weer aan het werk te gaan. De studie stelt een eerste voorspellingsmodel voor dat het gezondheidsbeleid en de opvolging van patiënten door adviserend artsen en hun teams zou kunnen verbeteren.

Accessibilité financière

Ziekenhuiskosten ten laste van de patiënt

30 avril 2024

De financiële impact van ziekenhuiszorg moet voor de patiënt haalbaar en voorspelbaar zijn, ook voor wie geen bijkomende ziektekostenverzekering heeft. Met ‘Ziekenhuiskosten ten laste van de patiënt’ (Ziekenhuisbarometer) evalueert het Intermutualistisch Agentschap (IMA) de evolutie van de financiële toegankelijkheid van een ziekenhuisopname.

Anticonceptiva in België

23 avril 2024

Bij iets minder dan twee op drie vrouwen tussen 18 en 25 werd in 2022 een anticonceptiemiddel terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering. Het gebruik van de klassieke anticonceptiepil daalt sterk, wat deels gecompenseerd wordt door een stijging bij spiraaltjes en noodanticonceptie.

Population Health Management

25 mars 2024

In 2023 stapte het IMA mee in Data4PHM (‘Data for population health management’). Dit is een samenwerkingsverband voor het samenbrengen van gezondheidsdata, om population health management (PHM) en geïntegreerde zorg te ondersteunen in België en de deelstaten. Op die manier wil het bijdragen aan een performanter gezondheidszorgsysteem, waarbij de ‘triple aim’-doelen zoveel mogelijk worden nagestreefd en opgevolgd.

Polyfarmacie in België

22 mars 2024

In 2022 nam 13,6% van de inwoners van België minstens vijf verschillende geneesmiddelen over een langere periode. Iets minder dan 3% nam zelfs voor langere periodes minstens tien geneesmiddelen. Dergelijk medicatiegebruik duikt vooral op bij 65-plussers en bij personen met lager inkomen.

Gebruik van antipsychotica in woonzorgcentra

15 mars 2024

In 2022 kreeg het Intermutualistisch Agentschap een vraag vanuit de VRT, in het kader van een reportage van “Pano”, aangaande het gebruik van antipsychotica bij ouderen.

Dashboard Mental Health Care

11 mars 2024

Om psychologische zorg toegankelijk te maken, wordt sinds september 2021 eerstelijns psychologische zorg terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering.

Consultaties bij arts-specialisten

5 février 2024

Iets meer dan 60% van de inwoners van België had in 2022 minstens één consultatie bij een specialist. De afgelopen tien jaar zat er weinig beweging in dit cijfer, al was er een kleine daling in 2020.

ASBL Agence InterMutualiste

Avenue du Boulevard 21 B7

1210 Bruxelles

BCE 0478.655.210 ● RPM Bruxelles

@IMAAIM7

AIM-IMA

Liens utiles

Partenaires